Utlysning av medel för att stärka internationellt genomslag för humanistisk och teologisk forskning med inriktning mot forskning om kommunikation

Hej, det går mot sommar och vi är angelägna att nå ut med den här utlysningen innan LUX, SOL, MNO-huset och alla andra hus där HT-forskare är verksamma töms och vi blir svårare att nå. Det kommer en officiell version av den här utlysningen via de vanliga kanalerna inom kort – och skulle versionerna skilja sig åt är det den senare som gäller. Det allra mesta kommer dock att vara sig likt. Det handlar om en utlysning av medel för att stärka internationellt genomslag för humanistisk och teologisk forskning med inriktning mot forskning om kommunikation 2023

Bakgrund
HT-fakulteternas forskare studerar i hög utsträckning kommunikation i dess olika former och inom dess olika områden: analog och digital, visuell och språklig, litterär, vetenskaplig, politisk med mera. Kommunikation studeras också som fenomen, dess betydelser i olika sammanhang, dess mekanismer, effekter och orsaker, hur kommunikationen förändras över tid, vilka former den tar. Men också till exempel hur kommunikation försvåras i olika kontexter eller hur den kan förbättras och förfinas. Vi har professionsutbildningar med mycket tydlig kommunikativ kärna – vi utbildar journalister, författare, översättare, präster, bibliotekarier och lärare. Men det uppenbara och starka kan också behöva synliggöras – och samarbeten mellan våra ämnen som vi vill utveckla ytterligare kan behöva stimuleras för att nå ännu längre och få ett starkare internationellt genomslag.

Lunds universitet kommer med början 2023 att fördela ränteintäkter till fakulteterna med uttalat syfte att stärka det internationella genomslaget, och utlysningen finansieras genom dessa medel. HT har beslutat att avsätta 2 mnkr under 2023 till utarbetandet av projektförslag som har som syfte att stärka det internationella genomslaget för humanistisk och teologisk forskning med en tydligt framskriven kommunikationsinriktning.

Projekten ska:
• Leda till minst en ansökan om internationella medel under 2023 eller 2024 inom t ex Horizon Europe, Marie Skłodowska-Curie Actions, ERC eller HERA-utlysningar (t ex ”Crisis – Perspectives from the Humanities”)
• Involvera forskare från minst två institutioner vid HT
• Resultera i en presentationstext under den kommande rubriken Kommunikation@HT på våra hemsidor
• Leverera konkreta förslag på relevans för utbildning och samverkan (kompletta miljöer)

Avsikten är inte att begränsa forskningssamarbeten om kommunikation till HT-fakulteterna. Tvärtom är målsättningen att dessa projekt ska kunna utgöra grund för framtida profilområden och/eller koppla till de profilområden som LU redan beslutat om och andra forskningsnätverk inom och utom Sverige. Däremot kommer inte finansiering utgå för forskare med annan placering än vid HT-fakulteterna.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska bestå av ett försättsblad med projekttitel och information om projektgruppen (max 1 sida), en projektansökan med nedanstående rekommenderade innehåll (max 3 sidor) samt budget (max 1 sida). Sökta medel får ej överstiga 500 tkr. Medlen ska endast täcka direkta kostnader dvs ej OH och institutionerna förväntas ta in ersättare/vikarier i de fall där lärarpersonal beviljas medel. Prefekt eller motsv ska godkänna ansökan.

Ansökan bör innehålla:
+ Projektets titel och PI från resp. deltagande institution (försättsblad).
+ Kort beskrivning av den tänkta projektgruppen, med länkar till relevanta lucris-sidor (ansökningarna bedöms av två i förhållande till HT-fakulteterna externa bedömare, varav en från annat svenskt lärosäte, och man kan inte utgå från att de har fullständig kännedom om deltagarnas publikationer, pågående projekt mm; denna beskrivning får också placeras på försättsbladet).
+ en redogörelse för den planerade projektansökan om internationella medel, inkl finansiär och utlysning den skickas till.
+ en redogörelse för vad projektgruppen tillsammans kan uppnå som inte redan görs vid HT-fakulteterna och Lunds universitet idag, med fokus på befintlig nivå och gruppens potential att bidra till en utveckling av den vetenskapliga kvaliteten inom fältet för det föreslagna projektet i ett internationellt perspektiv
+ en kort redogörelse för hur detta projekt kopplar till ett befintligt profilområde vid LU eller ett nytt profilområde inom LU på temat kommunikation (t ex tillsammans med EHL, S med flera fakulteter) och/eller andra forskningsnätverk under utveckling inom och utom Sverige. Fokus för denna redogörelse bör ligga på projektgruppens och projektets bidrag till profilområdet/forskningsnätverket.
+ en kort redogörelse för planerad relevant samverkan med omgivande samhälle
+ en kort redogörelse för planerad sammanflätning mellan den planerade (långsiktiga) forskning – där projektet utgör en del – och utbildning vid Lunds universitet i allmänhet och HT-fakulteternas kommunikationsinriktade utbildningar i synnerhet.

Hanteringsordning
Utlysningen annonseras 16 juni. Sista dag för ansökan är 24 augusti, kl 13.00. Fullständig ansökan ska senast då insändas elektroniskt till martin.degrell@kansliht.lu.se. Beslut om tilldelning av medel fattas av AU 13 september efter beredning av två externa sakkunniga. Vid bedömningen av ansökningar kommer såväl projektets samstämmighet med utlysningens syfte som forskningens förväntade vetenskapliga kvalitet i relation till den internationella forskningsfronten att bedömas. Bedömningsgrunder är därför 

* det föreslagna projektets förväntade konsekvenser i förhållande till nuläget på den kommunikationsinriktade HT-forskningens internationella synlighet, på kort och lång sikt.

* i vilken utsträckning det föreslagna projektet kan bidra till att stärka långsiktiga samarbeten mellan institutioner och fakulteter vid Lunds universitet (och mellan lärosäten) när det gäller forskning, utbildning och samverkan inom den föreslagna delen av kommunikationsområdet och

* sedvanliga kriterier som vetenskaplig kvalitet och genomförbarhet.

Uppföljning
Respektive projekt ska skicka in kopia på internationella forskningsansökningar till HT:s forskningsnämnd som i sin tur lämnar en samlad återrapportering till AU. Projekten ska också tillse att en presentationstext för publicering på webben om resultaten av satsningen tas fram senast juni 2024.

juni 15, 2023

Inlägget postades i

Okategoriserade