Sedan några år träffas dekanerna för humaniora och teologi vid de största svenska lärosätena då och då för att diskutera ämnen av gemensamt intresse. Det handlar delvis om att identifiera frågor där vi kan nå större förståelse och genomslag genom att driva frågor tillsammans.
En av de frågorna är ersättningen per språkstudent. Alla ”prislappar” har urholkats över tid, men det är särskilt problematiskt att bedriva språkundervisning av riktigt hög kvalitet i mindre grupper med den lägsta ersättningen per student, menar flera av dekanerna, och det har också lett till att Uppsala, Stockholm och Lund gått fram med det budskapet till regeringen.
En annan fråga, som är aktuell, är att med små medel försöka stimulera samarbeten inom utbildningar i Sverige där lärosätena var för sig har svårt att nå önskvärd kritisk massa. Här är ”bottom up”-perspektivet viktigt. Samarbeten kan inte kommenderas fram, utan får växa där lärarna trivs med det och ser mervärdet.
Precis nu är en utlysning aktuell:
Utvecklingsmedel för nationellt samarbete inom humaniora, språk och teologi
Stockholms universitet, Lunds universitet, Uppsala universitet, Göteborgs universitet och Umeå universitet (SLUGU) har tillsammans ett rikt utbud av utbildningar inom humaniora, språk och teologi. Dock kan utbildningsområdena vid respektive lärosäte vara förhållandevis små, både vad gäller antal studenter, lärare och resurser.
För att utveckla kvaliteten på utbildningarna och erbjuda en bredare miljö för både studenter och lärare vill de berörda fakultetsledningarna stimulera nationella samarbeten genom att avsätta medel för gemensamma satsningar. Ämneskollegor vid olika lärosäten kan ansöka om medel för att gemensamt utveckla (del)kurser som kan ges som samläsning on-line, gemensam produktion av undervisningsmaterial (inkl. läromedel) eller utveckling av ämnesdidaktiska metoder för att stärka ämnet nationellt.
Minst två lärosäten inom SLUGU-nätverket ska ingå i samarbetet. Medel kan användas för kostnader till exempel i samband med internat och workshops, liksom kostnader för externt inbjudna föreläsare. Medel kan inte sökas för arbetstid för anställda vid de sökande lärosätena. Beviljade ansökningar tilldelas ett schablonbelopp på 25 000 kr, som avsätts vid ett av de lärosäten som ingår i en ansökan och som då tar på sig att förvalta medlen. Medlen bör användas under 2023. Medel kommer inte att transfereras mellan lärosäten.
Ansökan ska vara max 2 sidor med en kort redogörelse för ändamål och aktiviteter, samt samarbetspartner. Därtill biläggs en specifikation av vilka kostnader som ska finansieras. Ansökan ska vara skriftligt godkänd av berörda institutioners prefekter.
Sista dag för ansökan är 10 februari 2023 och ansökan skickas till Elisabeth Wåghäll Nivre: elisabeth.waghall.nivre@su.se. Följande fakulteter ingår i samarbetet:
SU: Humanistiska fakulteten
LU: Humanistiska och teologiska fakulteterna
UU: Språkvetenskapliga fakulteten, Teologiska fakulteten
GU: Humanistiska fakulteten
UmU: Humanistiska fakulteten
Ansökningarna bereds och beviljas av lärosätenas humanistiska och teologiska fakultetsledningar. SLUGU-gruppen avser avsätta medel till tiotalet projekt.