Medel från VR mer betydelsefulla

Den forsknings- och innovationspolitiska propositionen i budgetpropositionen är intressant. Inför 2021 får lärosätena ordentliga anslagpåslag av både tillfällig och permanent karaktär, men därefter planar det snabbt ut – ja, de fortsatta ökningarna efter 2022 blir rentav mycket blygsamma.

2021:
500 msek tillfällig utökning av basanslaget
720 msek permanent utökning av basanslaget

2022:
150 msek ytterligare utökning av basanslaget

2023:
20 msek ytterligare utökning av basanslaget

Vetenskapsrådet får ett ordentligt tillskott under 2021 (770 msek exkl engångstillägg till ESS), en relativt kraftfull ökning under 2022 (404 msek ytterligare), och därefter en mer blygsam utökning (64 msek ytterligare).

Vad detta innebär för enskilda fakulteter är naturligtvis svårt att sia om, men en sak tycks iallafall någorlunda tydlig och det är att forskningsområden som står i begrepp att växa bör försäkra sig om att den planerade forskningen är av ett slag som är konkurrenskraftig på VR (och kanske ska man dessutom passa på 2021 och 2022). Utrymmet för universiteten att på ett mer kraftfullt sätt själva styra forskningsutvecklingen, som STRUT-utredningen argumenterade för, verkar däremot inte förstärkas.

VR har ett mycket gott rykte i forskarvärlden. Det är mycket möjligt att denna utveckling kommer att vara alldeles utmärkt för oss. Det är ändå intressant att notera att VR nu föreslås stärka greppet om den svenska forskningsfinansieringen.

Bästa hälsningar,
Johannes

oktober 13, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade