Idag är en stor dag för flera forskare från LU. Hains stiftelser delar ut stipendier och medel för forskning till medicinare, humanister och inom klimat. Tre humanister uppmärksammas i år:
Valentina Fantasia, biträdande universitetslektor i kognitionsvetenskap med ett forskningsfokus mot naturligt och artificiell kognition (AI)
Fantasia är i grunden klinisk utvecklingspsykolog och kognitionsvetare. Hon doktorerade vid University of Portsmouth, England, 2015.
I sin forskning använder hon multidisciplinära analytiska och teoretiska metoder – både kvantitativa och etnografiska sådana – för att studera sociala interaktioner hos människor och sociala artificiella agenter. Hon är verksam inom och leder Wallenbergstiftelsens tvärveten-skapliga AI-projekt ”Social Interaction with Autonomous Systems”. Detta är det första projektet som använder rörelseanalys för att mäta hur synkronisering av interaktioner påverkar hur människor känner gentemot och relaterar till sociala robotar.
Sara Tanderup Linkis, universitetslektor vid Institutionen för kulturvetenskaper. Hon är i grunden litteraturvetare men numera verksam inom forskningsområdena digitala kulturer samt förlags- och bokmarknadskunskap.
Hon disputerade i Aarhus 2017 på ett projekt om intermedial litteratur och kulturellt minne (Routledge). Perioden 2018–2020 genomförde hon ett innovativt postdokprojekt på Språk- och litteraturcentrum med fokus på ”serialiseringen” i samtida kultur och litteratur (jämför exempelvis dagens många tv-serier)
Sedan 2020 har hon fokuserat på ljudböcker och ”ljudlitteratur” inom ramen för området digitala kulturer – ett i hög grad tvärdisciplinärt forskningsperspektiv som inbegriper såväl estetiska och narrativa strategier som sociala, ekonomiska och andra materiella aspekter.
Hon är invald i ”Sveriges unga akademi” 2024.
Valentyna Savchyn, universitetslektor i ukrainska vid Språk- och litteraturcentrum.
Savchyn doktorerade i Kiev 2006, men har därefter verkat vid universitetet i Lviv, Ukraina. Perioden 2021–2023 var hon visiting fellow vid det tvärvetenskapliga institutet SCAS (Swedish Collegium for Advanced study) i Uppsala, varefter hon erhöll tjänst vid Lunds universitet 2023.
Hennes roll vid Språk- och litteraturcentrum är att starta upp forskning och undervisning om ukrainska. Hennes forskning är inriktad på översättning – bl a översättarens roll samt översättning som en motståndshandling – liksom på hur Ukraina framställs i engelskspråkig litteratur. Hennes forskning är dagsaktuell och kommer i hög grad att kunna dra nytta av detta anslag från stiftelsen.
Stort grattis!
Johannes