Om man undantar politiken som väl varken vad gäller utspel eller forskningsproposition innehöll något riktigt väsentligt för humanioras del var 2024 ett klart spännande år. Glädjande var att det blev riktigt tydligt att inte bara vi vid HT-fakulteterna arbetar för en humaniora mitt i samhället. Vi har ju tidigare fört fram att inte minst näringslivet behöver hjälpa till att sända tydliga signaler om att det är viktigt att humaniora befinner sig mitt i samhället också i Sverige (det är något som politiken verkar ha glömt bort, åtminstone för stunden).
Det är genom exemplets makt man bäst kan visa på självklarheten och betydelsen av närvaron av humanistiska perspektiv för till exempel företagsledare, diplomater, myndighetschefer eller vilka personer som helst som behöver kunna ta olika perspektiv på viktiga frågor inför beslutsfattande. För att lyckas måste man få företagsledarna/diplomaterna att träffa våra studenter och få in humanioramoment i utbildningar i till exempel ekonomi, medicin och teknik.
Inte minst vår dag om Ukraina blev ett bra tillfälle, tack vare de medverkandes generositet i mötet med studenterna. De samlades efteråt runt Ulrik Tideström, Tom Erixon, Ida Börjel och naturligtvis våra lärare Valenyna Savchyn och Johanna Lindbladh med sina frågor. Vi kommer att fortsätta Fokus Framtid-seminarierna under våren. Först ut blir ett seminarium med Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i Moskva, den 4/3, flankerad tror jag i skrivande stund bland andra av Raoul Wallenberg-institutet och profilområdet mänskliga rättigheter. Vi får se hur vi får ihop det. Det senare får vi återkomma till längre fram, men boka in 10-12 den dagen.
Ibland blir man så upptagen av den egna verksamheten att man inte märker att samma arbete pågår, helt oberoende, på andra ställen, och ibland med bättre fart. I december fick jag först en fin bok:
Marie-Louise Ekman: Testamentet (Piratförlaget 2024)
Vilket härligt och självklart tilltal i den boken, både från Handelshögskolan och i intervjuerna med Marie-Louise själv. Utbildningsuppdraget FREE är spännande, och det finns delar i det som skulle passa Lunds universitet utmärkt (inklusive delar som humanister själva borde fundera över att inkorporera i sina utbildningar).
Och sedan Carl Bennet och Halmstad Högskola som utlyser tre postdoktorsanställningar med syfte att öppna nya karriärvägar för
humanister både inom akademin och inom privat och offentlig
sektor. Tyvärr har jag inte mer information om donators tankegång, men utlysningen kan man läsa mer om här: https://www.hh.se/information/nyheter/nyheter/2024-12-16-carl-bennet-storsatsar-pa-postdoktorer-i-humaniora-vid-hogskolan-i-halmstad.html
God fortsättning!
Johannes