HT-fakulteternas tre första samverkansinitiativ!

Det var i slutet av 2024 som HT-fakulteterna utlyste upp till tre samverkansinitiativ som skulle dela på 1 mnkr. Syftet med samverkansinitiativen är att stödja arbete med lösningar av samhällsutmaningar och innovationsidéer inom områden där HT-fakulteterna har etablerad forskning som kan bidra till framtida genombrott. Sista ansökningsdag var 15 januari 2025. Totalt inkom 10 ansökningar, med hälften av fakulteternas institutioner representerade bland de huvudsökande.
HT-fakulteterna och Samverkansrådet är mycket glada att kunna presentera de tre första samverkansinitiativen. De presenteras så här av de huvudansvariga:

Lisa Engström om initiativet Kris- och krigsberedskap för alla?:
Sveriges befolkning förbereds för kris och krig. Även om alla förväntas delta i beredskapsarbetet så påverkas människor på olika sätt beroende på sina förutsättningar. Personer med funktionsnedsättningar kan uppleva andra problem än normfungerande personer. Syftet med samverkansinitiativet “Kris- och krigsberedskap för alla?” är att använda samtalscirklar på bibliotek för att identifiera vilka utmaningar och hinder som personer med olika förutsättningar har för att aktivt kunna delta i beredskapsarbete samt hur bibliotek kan bidra till ökad inkludering i kris- och krigsberedskap. För att genomföra detta samverkar forskare på HT-fakulteten vid Lunds universitet med forskare vid andra fakulteter och universitet samt med Folkbiblioteken i Malmö och Myndigheten för Tillgängliga Medier.

Nicolo Dell’Unto om initiativet Co-Create:
Co-Create is an experimental initiative that explores how immersive technologies can reshape public engagement with cultural heritage. Anchored at Lund University, the project brings together researchers, designers, and innovation partners to co-develop a collaborative research model tailored to cultural storytelling. By using the LIEPT framework to track innovation in real-time, the project connects academic research with real-world applications. A central outcome will be a prototype immersive experience based on archaeological data from the “Care” project, which will be publicly presented at the Unexpected Forum in Lund. The ultimate goal is to build a scalable, interdisciplinary model for future European collaboration in cultural heritage innovation.

Erik Sidenvall om initiativet Framtida begravningsplatser:
”Begravningsplatser är en typ av rum som verkar stå för något evigt och oföränderligt – respekten för det mänskliga livet och de sörjandes rätt att visa aktning för en avliden. Samtidigt är begravningsplatserna tummelplats för några av vår tids mest brännande frågor vad gäller religiös mångfald, ekologi, kulturarv och beredskapsuppbyggnad. De tillhör den gröna offentlighet som kan skapa ett demokratiskt kapital för framtiden. Hur ser framtidens begravningsplatser ut? Hur utformas de för att svara mot både samhällets och de sörjandes behov?
I samverkansinitiativet ”Framtida begravningsplatser” utforskas dessa frågor av en projektgrupp bestående av forskare från tre av Lunds universitets fakulteter samt företrädare för Sveriges Krematorie- och Kyrkogårdsförbund och trossamfundet Svenska kyrkan. I samverkansinitiativets ram kommer ske ett ömsesidigt utbyte av perspektiv och kompetenser. Traditionell forskningsbaserad kunskap kommer möta den mer praktiknära erfarenheten. Projektgruppen kommer ha ett första möte i maj och därefter ägnas hösten åt seminarier, studiebesök och workshops. Samverkansinitiativet avslutas med en internationell konferens i Lund.”

Stort grattis! Ser mycket fram emot att följa dessa tre samverkansinitiativ!
Johannes

mars 24, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade