Som de flesta redan vet beslutade fakultetsstyrelsen att på SOL:s begäran förlänga institutionernas svarstid om det reviderade professorsprogrammet med ett halvår. Samtliga institutioner vid HT har nu på sig fram till 15 december att analysera behovet av professorer i verksamheterna. Fakultetsstyrelsen fattar sedan beslut om det reviderade professorsprogrammet i mars 2020 och förbereder sig för att under den förlängda remisstiden påbörja arbetet med nästa steg i processen. Det handlar då om att närma sig den viktiga frågan om möjligheten till befordran till professor – en möjlighet som inte funnits vid HT sedan 2013 för att dessförinnan använts i relativt hög utsträckning. Det finns en öppning för att diskutera den frågan på nytt som består i att tillåta befordran inom det reviderade professorsprogrammet. Jag vill inte på något sätt föregå fakultetsstyrelsens ställningstagande, men för egen del tror jag att vi måste hitta en modell där vi kan tillåta befordran utan att den rekryteringsformen blir dominerande. Kan vi hitta fram till en modell där minst hälften av alla professorstillsättningar vid HT sker efter utlysning har vi kanske kommit fram till en hållbar lösning som både är kvalitetsdrivande och erbjuder en möjlighet till karriärväg för våra anställda. Det blir ingen enkel sak att hitta rätt, men det är nödvändigt.
Huvudanledningen till att jag skriver idag är att vi ser en vändning när det gäller antalet sökande (i tid), inklusive förstahandssökande, till våra utbildningar. Sedan HT 2015 har såväl antalet sökande som förstahandssökande minskat från år till år. Inför HT 2015 sökte (i tid) 13851 personer våra utbildningar, och utvecklingen därefter har varit: 12938, 12771, 11813, och – nu 2019 – 12188. HT 2015 var antalet förstahandssökande 5119, och därefter 4891, 4821, 4558 och – nu HT 2019 – 5103. Siffrorna inför HT 2019 bryter alltså den negativa trenden. Det är klart glädjande, även om vi inte tar ut något i förskott förrän vi ser om de som sökt också påbörjar sina studier till hösten.
När det gäller RQ20 har arbetet kommit så långt att vi lämnat förslag på paneler och utvärderingsenheter. Beslutet om dessa kommer den 3/5, och därefter vidtar arbetet på institutionerna. Såväl UB som HT-biblioteken kommer att hjälpa till med bakgrundsmaterial, och våra ekonomer kommer att bistå med ekonomiska data, men det är klart att det blir en hel del arbete inom ämnena också. En av de första stora uppgifterna blir att få tag i bra personer till panelerna. Vi får uppgiften att föreslå panelister inom två veckor, och det bästa vore om det fanns två förslag till möjliga panelister per utvärderingsenhet före sommaruppehållet. I normalfallet kommer det att bli en panelist per utvärderingsenhet. Kanske det allra viktigaste blir att hitta kandidater till panelernas ordförande allra först? Bra personer i de funktionerna kan underlätta när det gäller att få de övriga att tacka ja.
Vi hoppas förstås att med den förlängda svarstiden för det reviderade professorsprogrammet kan en del av arbetet med RQ20 fylla (åtminstone) två funktioner. Dessutom är det viktigt att veta var vi befinner oss idag, hur vi står oss i jämförelse med andra humanistiska och teologiska fakulteter i världen, var vi har potential att utvecklas ytterligare och kanske också var vi måste göra något för att höja forskningskvaliteten eller orientera oss i nya riktningar.
Trevlig Siste april!
Johannes