Fokus framtid: Europa och framtiden – Ukraina en ödesfråga

Samverkansrådets första seminarium i serien Fokus framtid ägde rum idag. Temat var: Europa och framtiden – Ukraina en ödesfråga.

Serien ligger i linje med HT-fakulteternas önskan att röra sig mot en position mitt i universitetet och mitt i samhället. Att det första är möjligt beror, som vi analyserat situationen, på att Lunds universitet visserligen är ett av de mest kompletta universiteten i Sverige, men också ett universitet som har nära mellan de nio fakulteterna. Det är en av våra ”unique selling points” tror jag, men alldeles för okänd. Det är enkelt vid LU att röra sig mellan fakulteterna, positionerna är inte en gång för alla givna.

Att vara mitt i samhället fordrar större insatser. Det handlar inte bara om att vara aktiv i samhällsdebatten eller föreläsa på biblioteken (även om det är viktigt). Det handlar också om att öka närheten till, kommunikationen och utbytet med myndigheter, näringsliv och idéburen sektor.

Språk – i vid betydelse – har Samverkansrådet vid HT ett särskilt fokus på under 2024 och 2025. Med AI och många andra förändringar som t ex geopolitiska hamnar språkkunskaper i ett nytt läge. Behovet av att förstå språkens betydelse idag och i framtiden är stort – inte minst för våra studenters skull. Hur ser det behovet ut för till exempel arbetsgivare inom näringsliv och myndigheter som är internationellt verksamma? Vi behöver veta för att möta framtiden med rätt utbildningar.

Det var så Ukraina först dök upp som tema i Samverkansrådet. Vilka var egentligen möjligheterna och omvärldsbehoven för vår sammantaget stora satsning på forskning och utbildning om Ukraina?

Men många av dem som deltog i seminariet idag drivs naturligtvis minst lika mycket båda av mer direkta, geopolitiska frågor och av den mer generella frågan om hur akademi, näringsliv och politik kan arbeta tillsammans. Det var väldigt roligt att få vara med och lyssna på dem som presenterade:  

Ulrik Tideström, regeringens särskilda sändebud för uppbyggnad, näringsliv och utveckling i Ukraina, presenterade sitt uppdrag.

Valentyna Savchyn och Johanna Lindbladh, universitetslektorer vid Språk- och litteraturcentrum, berättade om utbildningar och utbildningsmöjligheter i ukrainska och Öst- och Centraleuropakunskap. 

Ida Börjel läste ur sin dokumentärdikt Ringa hem – avlyssnade ryska soldater i Ukraina (Ariel förlag, 2022)

Tom Erixon, vd för Alfa Laval och styrelseledamot vid LU, diskuterade akademins och näringslivets roll för ett hållbart och konkurrenskraftigt Europa.

 

Det blev en ovanlig men mycket fin kombination av perspektiv, frågeställningar och uttrycksformer – som jag kommer att minnas länge. Det var trevligt också att se klustren av studenter efter seminariet runt de olika presentatörerna.

Bästa hälsningar,

Johannes

 

 

november 28, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade