Hoppas att ni haft en fin och vilsam sommar!
Under sommaren har Anamaria Dutceac Segesten fått två H2020-projekt beviljade: The right to international protection: a pendulum between globalization and nativization och Enhancing social cohesion through sharing the cultural heritage of forced migrations. Stort grattis!
Tillsammans med Marianne Gullbergs och Lena Halldenius Marie S Curie-projekt som vi tidigare rapporterat om har HT-fakulteterna fått fyra H2020-projekt beviljade under året. Vi hoppas nu att det går bra också med de ansökningar som gått in om ERC advanced och consolidator grant (en vidare till intervju så med lite tur kan vi komma med riktigt goda nyheter senare i höst!).
Hur mycket vi kan öka vår forskning beror i hög grad på hur framgångsrika vi kan bli i våra ansökningar till de icke-statliga finansiärerna, och de fyra projekten visar att möjligheterna är goda. Medfinansieringen har dock varit ett problem för flera institutioner. I budgetarbetet som snart börjar kommer vi därför som tidigare nämnts att undersöka om vi kan öka potten för strategisk samfinansiering av i första hand vissa typer av Horizon-projekt. Sedan tidigare har vi utfärdat “förbud” mot att säga nej pga ekonomiska skäl till att ansökningar om ERC starting, consolidator och advanced grant skickas in, och det vore bra om medfinansieringen inte blev ett hinder för deltagande till exempel i Marie S Curie-sammanhang.
En mycket glädjande nyhet är att Christian Balkenius blir koordinator för AI-forskarskolan inom WASP-HS (se http://wasp-hs.org) där cirka 70 doktorander kommer att antas. Huvudansvaret för detta 10-åriga initiativ, som MMW och MAW finansierar, placeras i Umeå, men Lund får alltså också en central roll. Givet dessa omständigheter bör vi noga överväga att satsa egna medel på forsknings- och doktorandmiljöer kring AI och dess konsekvenser tillsammans med S, J och EHL. Vårt engagemang i WASP-HS ger förutsättningar att göra något riktigt bra inom AI under de kommande åren, och det finns redan intressant verksamhet på både H och T som skulle passa väl in.
Fakultetsledningen befinner sig i Umeå med omnejd den här veckan. Vi har lärt oss en hel del redan, till exempel om hur man framgångsrikt kan använda sig av nätkurser. Känslan är att humanisterna i Umeå kommit längre än vi när det gäller nätkurser och det högskolepedagogiska stödet till dessa (se t ex http://umanista.se). Vi försöker därför anordna en träff i Lund med några av deras lärare och pedagoger under hösten. (Umeå har också intressanta idéer om hur man kan arbeta med rekrytering). Vi hoppas dessutom kunna bidra till att humlabben i Umeå och Lund skriver en riktigt stark gemensam VR-ansökan om stöd till forskningsinfrastruktur av nationell/internationell betydelse.
Det finns en del andra intressanta möjligheter som vi skulle vilja titta närmare på. KB tog tidigare i år fram ett förslag till nationell biblioteksstrategi, Demokratins skattkammare, som nu är ute på remiss (https://www.regeringen.se/remisser/2019/06/remiss-av-rapporten-demokratins-skattkammare—forslag-till-en-nationell-biblioteksstrategi/). Den tar upp möjligheten att inrätta ett fortbildningsinstitut för bibliotekarier. En sådan stärkt struktur för kompetensutveckling inom biblioteksväsendet borde kanske kunna byggas i Skåne genom att Lund, Malmö och Regionen gick samman?
Bästa hälsningar från Norrland,
Johannes